Sunday, December 24, 2006

Φτώχεια

Σήμερα παραμονή Χριστουγέννων έρχομαι σαν «Πνεύμα των Χριστουγέννων» να σας υπενθυμίσω μια από τις μεγαλύτερες πληγές του πλανήτη μας. Τη φτώχεια. Φυσικά ο κόσμος σήμερα δοκιμάζεται από πολλές πληγές, όπως αυτοκτονία, AIDS, τροχαία, ναρκωτικά, αναλφαβητισμός, έλλειψη νερού, σύγχρονο δουλεμπόριο, πόλεμοι και άλλα. Επειδή όμως όλο και περισσότερο ακούγεται ότι οι σύγχρονοι Έλληνες πεινάνε, όπως φασιστικά επιμένουν οι «κακαουνάκηδες», έρχομαι να υπενθυμίσω την πραγματική πείνα σε όλους εμάς τους βολεμένους που φωνάζουμε «πείνα και φτώχεια» αλλά κατά βάθος ευχαριστούμε κουτοπόνηρα το Θεό που δε γεννηθήκαμε σε καμιά χώρα πείνας πολέμου και δυστυχίας.

Σημερα:

o

Το ένα τρίτο των θανάτωνδηλαδή 18 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο ή 50,000 άνθρωποι την ημέραοφείλονται σε αίτια που σχετίζονται με τη φτώχεια.

o 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

o Πάνω από ένα δισεκατοµµύριο άνθρωποι ζουν µε λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) επιβιώνει µε λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

o 850 εκατομμύρια άνθρωποι πάνε για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ

Ειδικότερα από τη Unicef, τον ΟΗΕ και την ActionAid αντλούμε για πάρα πολλές χώρες συγκλονιστικά στοιχεία. Παραθέτω παρακάτω πληροφορίες για μερικές από αυτές.

Αιθιοπία

Η Αιθιοπία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πιο φτωχές χώρες της Αφρικής. Η χώρα διαφύλαξε την ανεξαρτησία της για 3.000 χρόνια με μόνη εξαίρεση τη σύντομη ιταλική κατοχή από το 1936-1941. Η Αιθιοπία έχει γίνει ευρύτερα γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις μαρτυρικές περιόδους πείνας και ξηρασίας που έχει περάσει μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και για το μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο και τον επακόλουθο πόλεμο με τη γειτονική της Ερυθραία. Στην Αιθιοπία υπάρχουν 76 εθνότητες που μιλούν 286 γλώσσες.μεγαλύτερη φυλή είναι η Ορόμο και επίσημη γλώσσα είναι η Αμχάρα.

Η πραγματικότητα στην Αιθιοπία σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 64 εκ.
  • Το 48% των παιδιών της χώρας υποσιτίζονται.
  • Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι τα 42 χρόνια.
  • Το 61% των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι.
  • Το 24% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
  • Το 85% των ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε αποχέτευση

Η ActionAid στην Αιθιοπία

Η ActionAid International ξεκίνησε να δουλεύει στην Αιθιοπία το 1988, υποστηρίζοντας με το έργο της περισσότερους από 3 εκ. ανθρώπους σε όλη τη χώρα, στις φτωχές αγροτικές περιοχές, όπως και στις παραγκουπόλεις της Αντίς Αμπέμπα, της πρωτεύουσας της χώρας. Επικεντρώνει τη δουλειά της στα κρίσιμα θέματα της επάρκειας τροφής και νερού, στη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, στα θέματα εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας καθώς και στο πρόβλημα του HIV/AIDS.

Η ActionAid Ελλάς από το 1998 υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους σε τρεις περιοχές της χώρας: στη Νάζαρεθ, τη Λεγκεχίντα και το Γιαμπέλλο.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στις κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Νάζαρεθ εκατοντάδες παιδιά που δεν πήγαιναν στο σχολείο παρακολουθούν σήμερα μαθήματα στα κέντρα άτυπης εκπαίδευσης (Access Centers) που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή. Παράλληλα, χάρη στα ενημερωτικά προγράμματα της ActionAid, οι περισσότεροι γονείς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα της μόρφωσης και ιδιαίτερα πόσο σημαντικό είναι να επιτρέψουν στα κορίτσια τους να πάνε στο σχολείο. Επιπλέον, κάθε χρόνο εκπρόσωποι της κοινότητας (δάσκαλοι, γονείς και διευθυντές σχολείων) συνεργάζονται με τις κρατικές τοπικές αρχές με στόχο να αυξήσουν τον αριθμό των κοριτσιών στο σχολείο. Η κοινότητα Νάζαρεθ υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1858 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Λεγκεχίντα, μια καθαρά αγροτική περιοχή, η βροχή είναι η μοναδική πηγή ζωής για τους ανθρώπους. Λόγω των ιδιόμορφων κλιματολογικών συνθηκών οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά τεράστιες απώλειες στη σοδειά επειδή οι βροχές δεν ήρθαν στην ώρα τους. Η ActionAid επέλεξε 300 αγρότες που ο καθένας έχει τουλάχιστον 8 παιδιά και τους μοίρασε 16.750 κιλά σπόρων από ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης. Παράλληλα εκπαίδευσε αυτούς τους αγρότες με επιτόπια πρακτική άσκηση σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να βελτιωθεί σημαντικά η επισιτιστική ασφάλεια των πολυμελών αυτών οικογενειών. Η κοινότητα Λεγκεχίντα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1589 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Γιαμπέλλο οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Έτσι η ευπάθεια σε διάφορες ασθένειες αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή. Η ActionAid επέλεξε να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα μια ομάδα από 20 παραδοσιακές μαίες, οι οποίες φροντίζουν τις μητέρες κατά τη γέννα. Καθώς η διαβίωση της κοινότητας βασίζεται στην κτηνοτροφία, κατασκευάσαμε επίσης και εφοδιάσαμε μια κτηνιατρική κλινική που παρέχει υπηρεσίες υγείας στα ζωντανά. Η κοινότητα Γιαμπέλλο υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1511 Έλληνες αναδόχους.

Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής χώρα της Λατινικής Αμερικής. Από την εποχή της αποικιοκρατίας των Πορτογάλων τον 16ο αιώνα, κατά την οποία καταδυναστεύτηκε όλος ο πληθυσμός των αυτοχθόνων, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν χιλιάδες σκλάβων από τη Δυτική Αφρική, η Βραζιλία εξελίχθηκε ως μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες και κοινωνικές αντιθέσεις. Στις βορειοανατολικές περιφέρειες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι φτωχοί αγρότες, ενώ οι αστικές, βιομηχανικές νοτιοανατολικές περιφέρειες χαρακτηρίζονται από τις άθλιες, στερημένες Favelas, τις παραγκουπόλεις, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στις άκρες των μεγαλουπόλεων. Στο έδαφος της Βραζιλίας βρίσκονται τα μεγαλύτερα δίκτυα ποταμών και περίπου το ένα τέταρτο των αρχέγονων τροπικών δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς όμως, στη χώρα παρουσιάζεται ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, καθώς η τεράστια καταστροφή των δασών του Αμαζονίου απειλεί να αφανίσει το μεγαλύτερο πνεύμονα της γης.

Η πραγματικότητα στη Βραζιλία σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 178 εκ.
  • 31% του πληθυσμού, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
  • Το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι.

Κατά μέσο όρο:

στο σύνολο της χώρας, 29,6 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους,

στις ανεπτυγμένες νότιες περιοχές, 19,7 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους, ενώ

στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές 44,2 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους.

Η ActionAid στη Βραζιλία

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη Βραζιλία το 1999 και τώρα συνεργάζεται με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές, προσπαθώντας να τους υποστηρίξει να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επάρκεια τροφής και νερού, η βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία γης.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να δουλεύει στη Βραζιλία το 2005 υποστηρίζοντας τους φτωχούς ανθρώπους της αγροτικής κοινότητας Περναμπούκο. Προτεραιότητά μας στην περιοχή είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να αυξηθεί η παροχή πόσιμου νερού, να βελτιωθεί το οικογενειακό εισόδημα και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης. Παράλληλα ασκεί πίεση στις τοπικές και εθνικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για την προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ώστε να ληφθούν μέτρα υπέρ των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων. Μέχρι σήμερα, η κοινότητα Περναμπούκο υποστηρίζεται από 73 Έλληνες αναδόχους.

Γκάνα

Η Γκάνα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Δυτικής Αφρικής, ήταν το πρώτο κράτος της αποικιακής Αφρικής που κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1957. Δυστυχώς όμως, αυτή η ανεξαρτησία, όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες έφερε μαζί της την οικονομική και πολιτική παρακμή. Παρά το γεγονός ότι η Γκάνα ήταν πλούσια σε πηγές μεταλλευμάτων και ορυκτών, έπεσε θύμα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Ευτυχώς, η χώρα κατόρθωσε να ξεφύγει από εμφύλιες συγκρούσεις, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε γειτονικές της χώρες. Παρ’ όλα αυτά, την περίοδο 1994-1995, διαμάχες σχετικές με την ιδιοκτησία της γης προκάλεσαν έντονες βιαιοπραγίες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η χώρα ήταν το κέντρο του βασιλείου της αρχαίας φυλής Ασάντι. Η Γκάνα αποτελεί ένωση των πρώην αγγλικών αποικιών της Χρυσής Ακτής και της Τογκολάνδης. 7**

Η πραγματικότητα στην Γκάνα σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 18,8 εκ.
  • Από τα 2/3 του πληθυσμού που ζει σε αγροτικές περιοχές οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
  • 33% των γυναικών και 17% των αντρών είναι αναλφάβητοι.
  • 1 στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρονών.

Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι τα 56 χρόνια

Η ActionAid στην Γκάνα

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στην Γκάνα το 1990, προσπαθώντας κυρίως να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ζούσαν στο λιγότερο αναπτυγμένο, βόρειο τμήμα της χώρας. Η ActionAid επικεντρώνει τη δουλειά της στα κρίσιμα θέματα της εκπαίδευσης, της επάρκειας τροφής και της εξασφάλισης καθαρού νερού, της υγείας και της ειρήνης.

Η ActionAid Ελλάς από το 1999 υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους, που ζουν σε τέσσερις περιοχές της χώρας, τη Μπολγκατάνγκα, τη Σισσάλα, τη Γκα και το Κετζέμπι.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στις κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Γκα, όπου δεν υπάρχει εφημερίδα, ραδιόφωνο ή τηλεόραση η ActionAid προώθησε τη σπουδαιότητα της μόρφωσης των παιδιών και ενθάρρυνε τους γονείς να στείλουν τα κορίτσια τους στο σχολείο, χρησιμοποιώντας το θέατρο ως εργαλείο διάδοσης και ευαισθητοποίησης των γονιών και των παιδιών. Οι κάτοικοι της κοινότητας παρακολούθησαν τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες που ζουν στην κοινότητα και συνειδητοποίησαν τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στην ζωή όλων η εγγραφή των κοριτσιών στο σχολείο. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η συνεχής αυξητική τάση εγγραφής νεαρών κοριτσιών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο της περιοχής (από 15.584 κατά το σχολικό έτος 1999/2000 σε 18.246 το έτος 2002/2003). Η κοινότητα Γκα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1668 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Μπολγκατάνγκα οι κάτοικοι ζουν καλλιεργώντας μικρές εκτάσεις γης οι οποίες παράγουν περιορισμένη σοδειά που δεν καλύπτει τις ανάγκες των οικογενειών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Βασική προτεραιότητα της ActionAid είναι η επισιτιστική ασφάλεια των φτωχών οικογενειών και η πρόσβασή τους σε επαρκή τροφή δώδεκα μήνες το χρόνο. Για το σκοπό αυτό, εκπαιδεύει τους χωρικούς στην κατασκευή οργανικού λιπάσματος, τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την κατασκευή του, κατασκευάζει πηγάδια για πότισμα, διανέμει σάκους με βελτιωμένους σπόρους, εκπαιδεύει τις γυναίκες στην εκτροφή πουλερικών για οικιακή κατανάλωση και για εμπόριο, συνεργάζεται με το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας για να εμβολιάσει τα ζώα και τα πουλερικά, ενημερώνει τους αγρότες για τις κρατικές υπηρεσίες γεωργίας και πιέζει τις τοπικές αρχές να εξασφαλίσουν τα βασικά δικαιώματα στους φτωχούς χωρικούς της περιοχής. Περισσότεροι από 3.000 άνδρες και γυναίκες χωρικοί έχουν εξασφαλίσει επισιτιστική ασφάλεια για τους ίδιους. Η κοινότητα Μπολκατάνγκα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 2849 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Σισσάλα σχεδόν καμία ενήλικη γυναίκα δεν είχε πάει ποτέ στο σχολείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να ζουν απόλυτα περιορισμένες στα σπίτια τους χωρίς κανένα δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά. Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη να ενδυναμωθεί η θέση και ο ρόλος των γυναικών στην τοπική κοινωνία η ActionAid βοήθησε να σχηματιστούν 50 συμμετοχικές γυναικείες ομάδες για να παράγουν σαπούνια, πομάδα και υφάσματα μπατίκ τοπικής παραγωγής. Μέσα από αυτές τις ομάδες οι γυναίκες κατάφεραν να ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα, να συζητούν ανοιχτά για θέματα της οικογένειας και της κοινότητάς τους, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα είναι πως σήμερα πια δεν γίνεται καμία τοπική συνέλευση χωρίς εκπροσώπους και των γυναικών. Η κοινότητα Σισσάλα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 3141 Έλληνες αναδόχους.

Η πραγματικότητα στην Γκάνα σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 18,8 εκ.
  • Από τα 2/3 του πληθυσμού που ζει σε αγροτικές περιοχές οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
  • 33% των γυναικών και 17% των αντρών είναι αναλφάβητοι.
  • 1 στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρονών.
  • Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι τα 56 χρόνια.

Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ήταν κάποτε το κέντρο του πολιτισμού των Μάγιας. Σήμερα, το 60% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, καθώς η χώρα πρόσφατα έχει βγει από μια μακρά, 36χρονη περίοδο εμφύλιου πολέμου, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ, παράλληλα, υποδομές υγείας, εκπαίδευσης αλλά ακόμα και κτίρια ή ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι συμφωνίες ειρήνης που υπογράφηκαν στα τέλη του 1996 προετοιμάζουν το δρόμο για μια ειρηνική, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία, η οποία αναγνωρίζει τα βασικά δικαιώματα των αυτοχθόνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και είναι οι φτωχότεροι κάτοικοι της χώρας.

Η πραγματικότητα στη Γουατεμάλα σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 10,8 εκ.
  • 1 στα 22 παιδιά πεθαίνει πριν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
  • Το 32% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι.
  • Το 46% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό.
  • Μόνο το 25% των γυναικών στις αγροτικές περιοχές έχουν φροντίδα από εκπαιδευμένες μαίες κατά τον τοκετό.

Η ActionAid στη Γουατεμάλα

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη Γουατεμάλα το 1996, προσπαθώντας να υποστηρίξει τους αυτόχθονες πληθυσμούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επάρκεια τροφής και νερού. Επίσης, συνεργαζόμενη με τοπικούς οργανισμούς, πιέζει την κυβέρνηση και άλλους φορείς εξουσίας για να προωθήσουν αλλαγές και πολιτικές που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή αυτών των φτωχών ανθρώπων.

Η ActionAid Ελλάς από το 2003 υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους που ζουν στην περιοχή Σαν Κάρλος Αλτσατάτε.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Σαν Κάρλος Αλτσατάτε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην ιδέα της αυτοβοήθειας των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν μόνοι τους τη ζωή τους. Η προσέγγιση της ActionAid συνδυάζει την εκπαίδευση ανδρών, γυναικών και παιδιών στο να μάθουν συγκεκριμένες δεξιότητες και στη συνέχεια, να μεταδίδουν όσα έμαθαν και στους άλλους κατοίκους των κοινοτήτων τους. Επίσης διευκολύνει τους κατοίκους να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης να παρέχει στοιχειώδεις υπηρεσίες στον πληθυσμό. Η κοινότητα Σαν Κάρλος υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1148 Έλληνες αναδόχους.

Ινδία

Η Ινδία με πληθυσμό 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα. Κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία μόλις το 1947. Η χώρα έχει περάσει από τότε μεγάλες περιόδους πολιτικής διχόνοιας και χάους, ενώ σήμερα επικρατεί μια σχετική πολιτική σταθερότητα. Στην Ινδία μιλιούνται τριακόσιες διαφορετικές γλώσσες, με τα Χίντι ως επίσημη γλώσσα, ενώ επίσης τα αγγλικά χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποφέρει από μια σειρά φυσικών καταστροφών όπως ξηρασίες, πλημμύρες, κυκλώνες και σεισμούς.

Η πραγματικότητα στην Ινδία σήμερα

  • Ο πληθυσμός της Ινδίας είναι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
  • Το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην απόλυτη φτώχεια.
  • Το 1 στα 9 παιδιά πεθαίνει πριν ζήσει τα πέμπτα του γενέθλια.
  • Το 45% των ενηλίκων είναι αναλφάβητοι.
  • Το 86% των ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποχέτευση

Η ActionAid στην Ινδία

Η Ινδία ήταν η χώρα όπου πρωτοξεκίνησε να δουλεύει η ActionAid το 1972. Σήμερα η οργάνωση διατηρεί εκεί το μεγαλύτερό της πρόγραμμα καθώς δουλεύει στο πλευρό 2,7 εκ. από τους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Μέσω ενός δικτύου περισσότερων από 300 τοπικών οργανώσεων η ActionAid δουλεύει για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των Νταλίτ και των άλλων περιθωριοποιημένων φυλών, καθώς και για τα παιδιά που στερούνται την παιδεία, τις γυναίκες και τους ανάπηρους. Η ActionAid επικεντρώνει τη δουλειά της στα κρίσιμα θέματα της επάρκειας τροφής και νερού, στα θέματα εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας, στις ευπαθείς ομάδες ανάμεσα στις οποίες είναι και τα μεγάλα τμήματα αγροτικών πληθυσμών που μετακινούνται στις πόλεις αναζητώντας εργασία, στο πρόβλημα του HIV/AIDS, καθώς και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Ινδία το 2000 υποστηρίζοντας με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους σε οχτώ περιοχές της χώρας: στο Κουρούπαμ στην πολιτεία Άντρα Πράντες, στις παραγκουπόλεις Κουσούμπουρ και Μασούντπουρ στο Νέο Δελχί, στο Τούεσανγκ στην πολιτεία Νάγκαλαντ, στο Γκόντα στην πολιτεία Τζάρκαντ, στο Ναλμπάρι στην πολιτεία Άσαμ, στο Ράντσι στην πολιτεία Τζάρκαντ, στο Κολαδούρ στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού και στις παραγκουπόλεις της Πάτνα στην πολιτεία Μπιχάρ.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στις κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Κολαδούρ ενθαρρύνουμε και εκπαιδεύουμε τις γυναίκες να ασχοληθούν με δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα γι’ αυτές και τις οικογένειές τους. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 392 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην παραγκουπόλεις της Πάτνα το σύστημα αποχέτευσης απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά. Άντρες και γυναίκες, που ανήκουν στην κατώτερη κάστα των Νταλίτ, ζουν απομακρύνοντας με τα χέρια τα ανθρώπινα περιττώματα. Αν και αυτή η πρακτική είναι απαγορευμένη στη χώρα, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν αυτή την εξευτελιστική εργασία ελλείψει άλλων πόρων ζωής. Η ActionAid τους βοηθά να εντοπίσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και πιέζει την κυβέρνηση να τους παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και οικονομική στήριξη. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 390 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Κουρούπαμ προάγουμε την Παιδεία διοργανώνοντας συναντήσεις με τις επιτροπές Παιδείας των χωριών και βοηθώντας τες να αναλάβουν την ευθύνη της αποτελεσματικής λειτουργίας των σχολείων καθώς και της εγγραφής των παιδιών. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 354 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Τούεσανγκ εκπαιδεύσαμε τους ανάπηρους να ασχολούνται με τη χειροτεχνία με καλάμια και μπαμπού. Στη συνέχεια τους υποστηρίξαμε να ανταλλάσσουν τα αγαθά που παράγουν έναντι εργασίας στα χωράφια τους, ή να πωλούν τα προϊόντα τους στην κοντινή πόλη. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 307 Έλληνες αναδόχους.
  • Στις παραγκουπόλεις του Νέου Δελχί η ActionAid έχει ξεκινήσει κέντρα άτυπης εκπαίδευσης για παιδιά που είχαν διακόψει την εκπαίδευσή τους και εργάζονταν ως ρακοσυλλέκτες, οικιακοί βοηθοί, ή ως εργάτες σε τοπικά καταστήματα. Τα μαθήματα γίνονται πρωί ή βράδυ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων παιδιών. Τα παιδιά αυτά μπορούν στη συνέχεια να γίνουν δεκτά σε κανονικά κρατικά σχολεία. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 497 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Γκόντα η χρήση των παραδοσιακών βοτάνων είναι χρήσιμη για τη θεραπεία μικροπαθήσεων. Όμως η υπερβολική χρήση έχει οδηγήσει στην ουσιαστική εξαφάνιση ορισμένων βοτάνων. Η ActionAid αποφάσισε να αναπτύξει έναν βοτανικό κήπο, όπου θα μπορούν να καλλιεργούνται σε αφθονία τα βότανα κοινής χρήσης και ορισμένες σπάνιες ποικιλίες. Παράλληλα διοργανώνουμε κατασκηνώσεις για να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους σε θέματα υγείας. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 447 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Ράντσι βοηθήσαμε τους κατοίκους να αποκτήσουν επίγνωση της δύναμης και των δικαιωμάτων τους μέσω των Γκραμ Σάμπα, των συνελεύσεων του χωριού, ένα σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση της Ινδίας, αλλά πολύ συχνά δε λειτουργεί στην πράξη. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 486 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Ναλμπάρι οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τη γεωργία για να επιβιώσουν. Σε δύσκολες εποχές που δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες, η ΑctionAid ανέλαβε επισκευές δρόμων και κατασκευή καναλιών παρέχοντας εργασία και εισόδημα στις φτωχές οικογένειες. Παράλληλα αυτές οι κατασκευές βοηθούν τους ανθρώπους να πηγαίνουν πιο εύκολα στις κοντινές αγορές και τα παιδιά στο σχολείο. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 470 Έλληνες αναδόχους.

Μπανγκλαντές

Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Από το 1971, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν, έχει υποφέρει μεγάλες περιόδους πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επιδεινώνονται από φυσικές καταστροφές, όπως κυκλώνες, τυφώνες και πλημμύρες, που συμβαίνουν πολύ συχνά. Περισσότερο από το 65% των εργαζομένων απασχολούνται στη γεωργία, αλλά καθώς μόνο μια μικρή μειοψηφία κατέχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις γης, οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από ανεπάρκεια τροφής. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει εξέλιξη σε θέματα όπως η παροχή ασφαλούς νερού, ο εμβολιασμός των παιδιών και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα μπάνγκλα(βεγγαλική) είναι η επίσημη γλώσσα, ενώ οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 83% του πληθυσμού. Έχει κοινά σύνορα με την Ινδία και το Μυανμάρ.

Η πραγματικότητα στο Μπανγκλαντές σήμερα

  • Ο πληθυσμός του Μπανγκλαντές είναι 133 εκ. άνθρωποι.
  • Υπολογίζεται πως περισσότερα από 7 εκ. παιδιά κάτω των 14 ετών είναι αναγκασμένα να εργάζονται για να ζήσουν.
  • Το 71% των γυναικών είναι αναλφάβητες.
  • Το 56% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν βάρος μικρότερο του κανονικού.
  • Το 78% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

Η ActionAid στο Μπανγκλαντές

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στο Μπανγκλαντές το 1983 και σήμερα συνεργάζεται με δεκάδες τοπικές οργανώσεις και περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η αδικία. Η δουλειά μας εστιάζεται κυρίως στα έφηβα κορίτσια, τα παιδιά του δρόμου, τους ανάπηρους, τις αυτόχθονες κοινότητες, τους ακτήμονες και τους ανθρώπους που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό του HIV/AIDS. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους όπως είναι η παιδεία, η υγειονομική περίθαλψη και οι έκτακτες ανάγκες. Οργανώνουμε ομάδες αποταμίευσης και πιστώσεων, ενώ παράλληλα βοηθούμε τις τοπικές οργανώσεις να ασκήσουν πίεση στις κυβερνητικές αρχές και επιρροή στις αποφάσεις τους.

Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να δουλεύει στο Μπανγκλαντές το 2002 υποστηρίζοντας με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους σε τρεις περιοχές της χώρας: στο Κούριγκραμ, το Νόκαλι, ενώ την άνοιξη του 2005 θα ξεκινήσει να υποστηρίζει και την κοινότητα Τζόϊπουρχατ.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στις κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Κούριγκραμ η ActionAid διοργάνωσε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για 1.375 γυναίκες, 456 παιδιά και 80 εφήβους, με στόχο την εξάλειψη της σωματεμπορίας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γυναικών του Κούριγκραμ. Ύστερα από αυτά, οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια γνωρίζουν πώς διαπράττεται η σωματεμπορία, πώς μπορούν να προστατευτούν και πώς μπορεί ένα θύμα να εξασφαλίσει νομική βοήθεια από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές. Η κοινότητα Κούριγκραμ υποστηρίζεται αποκλειστικά από 1345 Έλληνες αναδόχους.
  • Στην Κοινότητα Νόκαλι 1.500 αγόρια και κορίτσια συγκεντρώνονται στα Κέντρα Συνάντησης Παιδιών που δημιούργησε η ActionAid για να παίζουν, να γελούν, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να ξεφεύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα του σπιτιού τους. Τα Κέντρα Συνάντησης Παιδιών στεγάζονται σε κατοικίες που παραχωρούν οι εύποροι κάτοικοι της κοινότητας. Οι δραστηριότητες συντονίζονται από δασκάλους, οι οποίοι καθοδηγούν τους μικρούς μαθητές και ενημερώνουν τους γονείς για την πρόοδο των παιδιών τους. Η κοινότητα Νόκαλι υποστηρίζεται αποκλειστικά από 922 Έλληνες αναδόχους.

Νεπάλ

Το Νεπάλ είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του να ζει σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές χωρίς καμία πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες. Το σύστημα των καστών, αν και παράνομο, συνεχίζει να υφίσταται, ενώ η τάξη των λεγόμενων «ανέγγιχτων» γίνεται ολοένα και πιο φτωχή. Η καλλιεργήσιμη γη σε όλη την έκταση της χώρας έχει υποβαθμιστεί αισθητά εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης αλλά και των δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Περιβάλλεται από την Ινδία και την Κίνα. Η οικονομία της χώρας είναι ουσιαστικά αγροτική και εξαρτάται από την έγκαιρη εμφάνιση των μουσόνων.

Η πραγματικότητα στο Νεπάλ σήμερα

  • Ο πληθυσμός του Νεπάλ είναι 24 εκ. άνθρωποι.
  • 1 στα 11 παιδιά πεθαίνει πριν φτάσει στα πέντε του χρόνια.
  • Το 72% των ανθρώπων δεν έχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
  • Το 80% των γυναικών είναι αναλφάβητες.
  • Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι τα 58 χρόνια.

Η ActionAid στο Νεπάλ

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στο Νεπάλ το 1982 και σήμερα συνεργάζεται με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους με στόχο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η αδικία. Η ActionAid Νεπάλ υποστηρίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων, δουλεύοντας σε ένα πρακτικό, καθημερινό επίπεδο για να βελτιώσει την πρόσβαση των κατοίκων σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, πιέζει την κυβέρνηση καθώς και άλλους ισχυρούς φορείς αποφάσεων για αλλαγή στις πολιτικές που επιδρούν στη ζωή των φτωχών ανθρώπων. Όπου είναι δυνατόν, η ActionAid συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς, έτσι ώστε η αλλαγή να είναι η πλέον κατάλληλη για την περιοχή και παράλληλα να είναι μακροπρόθεσμη. Η δουλειά μας εστιάζεται κυρίως στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, στα θέματα υγείας και παιδείας, στην επάρκεια τροφής και ασφαλούς νερού καθώς και στην ενίσχυση των φτωχών για την παραγωγή πρόσθετου εισοδήματος.

Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να δουλεύει στο Νεπάλ το 2002. Σήμερα, υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους στο Παγκλούνγκ Παρμπάτ, ενώ από την άνοιξη του 2005 θα ξεκινήσει να υποστηρίζει και την κοινότητα Καπίλ Βαστού.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Παγκλούνγκ Παρμπάτ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι γυναίκες στην ανάπτυξη της οικογένειας και της κοινότητάς τους, η ActionAid υλοποίησε προγράμματα ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών στην πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία. Δημιούργησε γυναικείες ομάδες οι οποίες ενημερώνουν όλες τις γυναίκες της κοινότητας για τα δικαιώματά τους και τις εκπαιδεύουν σε δραστηριότητες που τους αποφέρουν εισόδημα και ρόλο στην οικογένεια και στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα οργάνωσε σεμινάρια για ασφαλή τοκετό. Η κοινότητα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 863 Έλληνες αναδόχους.

Πακιστάν

Το Πακιστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1947, μετά τη διχοτόμηση της Ινδίας.ιδρύθηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός κατ’ εξοχήν μουσουλμανικού ινδικού κράτους. Το 1971 αποσχίρτηκε από το Πακιστάν, το ανατολικό τμήμα του, σημερινό Μπανγκλαντές. Η γεωργία αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομίας και απασχολεί περισσότερο από το μισό εργατικό δυναμικό. Η κοινωνική ανάπτυξη παρέμεινε αργή και οι ανισότητες μεταξύ κοινωνικών τάξεων, φυλών και αγροτικών- αστικών περιοχών έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη φτώχεια. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι Μουσουλμάνοι, η εθνική γλώσσα είναι τα Ούρντου, ενώ επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά. Μετά από συνεχή πολιτική και οικονομική αστάθεια, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία για τέταρτη φορά το 1999. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναταραχής στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν φιλοξενεί δύο έως τρία εκατομμύρια πρόσφυγες τα τελευταία 20 χρόνια. Η πιο πρόσφατη σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την εισροή 200.000 νέων προσφύγων, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Η πραγματικότητα στο Πακιστάν σήμερα

  • Ο πληθυσμός του Πακιστάν είναι 135 εκ. άνθρωποι.
  • Το 63% του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές.
  • Το 31% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
  • Σχεδόν 1 στα 12 παιδιά πεθαίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια.
  • Το 67% των γυναικών και το 43% των ανδρών είναι αναλφάβητοι

Η ActionAid στο Πακιστάν

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στο Πακιστάν το 1992 και σήμερα υποστηρίζει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, κυρίως ακτήμονες καλλιεργητές, γυναίκες και φτωχούς ανθρώπους των αστικών κέντρων, βοηθώντας τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα. Η Action Aid συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα κοινοτικών και εθνικών οργανώσεων ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση και σε άλλα κέντρα αποφάσεων με στόχο να επηρεαστούν οι πολιτικές και οι πρακτικές που καθορίζουν τις ζωές των φτωχών ανθρώπων. Η δουλειά της ActionAid εστιάζεται στα επισιτιστικά δικαιώματα, την παιδεία, τα ζητήματα φύλου και υποστήριξης της θέσης των γυναικών, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων και την ειρήνευση.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

Η ActionAid Ελλάς θα ξεκινήσει να δουλεύει στο Πακιστάν την άνοιξη του 2005 υποστηρίζοντας με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους της Κοινότητας Σουρεζάϊ. Προτεραιότητά μας στην περιοχή είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας μέσω του σχηματισμού ομάδων, οι οποίες συλλογικά θα μπορούν να υποστηρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματα των φτωχών ανθρώπων. Επίσης η παροχή βασικών υπηρεσιών σε θέματα υγείας, υγιεινής και νερού καθώς και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της πρόσβασης περισσότερων παιδιών στα σχολεία.

Σιέρα Λεόνε

Η Σιέρα Λεόνε βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, συνορεύει με τη Γουινέα και τη Λιβερία και είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου παρόλο που διαθέτει άφθονες πηγές φυσικού πλούτου (διαμάντια, τιτάνιο, χρυσό, σίδηρο). Η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία το 1961 και είναι πατρίδα 17 διαφορετικών εθνοτήτων, καθώς και των Κρεολών που είναι απόγονοι μαύρων σκλάβων από τη Βόρεια Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Φρίταουν(πόλη που ιδρύθηκε ως οικισμός απ[ελευθερωμένων δούλων), τη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας, το 19ο αιώνα. Το βασικότερο πρόβλημα της Σιέρα Λεόνε είναι η πολιτική αστάθεια. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 1991 και κράτησε 10 χρόνια, μετέτρεψε σε πρόσφυγες το μισό από τον πληθυσμό, οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, κατάστρεψε σπίτια, κτίρια και υποδομές και διέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το Μάιο του 2002 έγιναν οι πιο ειρηνικές εκλογές στην ιστορία της χώρας, οι οποίες ανέδειξαν ως νικήτρια τη μέχρι τότε κυβέρνηση. Το νέο καθεστώς έχει φέρει μια σχετική ασφάλεια αλλά οι περισσότερες περιοχές της χώρας παραμένουν κατεστραμμένες.

Η πραγματικότητα στη Σιέρα Λεόνε σήμερα

  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 4,3 εκ.
  • Το 28% των παιδιών πεθαίνουν πριν φτάσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους.
  • Το 67% των ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Το 69% του πληθυσμού δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει.
  • Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι τα 37 χρόνια.

Η ActionAid στη Σιέρα Λεόνε

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στη Σιέρα Λεόνε το 1988 και τώρα συνεργάζεται με περισσότερους από 160.000 ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βασική προτεραιότητα να τους υποστηρίξει να αποκαταστήσουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν το πόλεμο. Επικεντρώνει τη δουλειά της στα κρίσιμα θέματα της ειρήνευσης, της ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων, της καταπολέμησης του HIV/AIDS, της εξασφάλισης επαρκούς τροφής και της δίκαιης κατανομής του πλούτου από την εξόρυξη διαμαντιών και άλλων μεταλλευμάτων.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στις κοινότητς που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

Η ActionAid Ελλάς από το 2003 υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους σε δυο περιοχές της χώρας: στο ανατολικό Φρίταουν και στην Κάμπια.

  • Στην Κοινότητα Κάμπια η ActionAid υιοθέτησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Stepping Stones, που βοηθά τις γυναίκες και τους άντρες της περιοχής να προστατέψουν τους εαυτούς τους από το HIV/AIDS που αποτελεί μάστιγα για όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει 22 κύκλοι Stepping Stones σε 8 χωριά της περιοχής με στόχο να γίνουν αντιληπτές οι αιτίες που προκαλούν το HIV/AIDS. Στη συνέχεια, τα μέλη των ομάδων αναλαμβάνουν να ενημερώσουν ολόκληρη την κοινότητα σχετικά με την ασθένεια και τις αιτίες της. Η κοινότητα Κάμπια υποστηρίζεται αποκλειστικά από 630 Έλληνες αναδόχους.
  • Στο ανατολικό Φρίταουν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο, η ActionAid σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα Ανάπτυξης Συνεταιρισμών προσέφερε μικροπιστωτικές διευκολύνσεις σε ομάδες γυναικών. Μέσω αυτών, οι γυναίκες βοηθήθηκαν να συγκεντρώσουν χρήματα για βασικές δαπάνες του νοικοκυριού και να ασχοληθούν με μικρεμπορικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Η κοινότητα Φρίταουν υποστηρίζεται αποκλειστικά από 760 Έλληνες αναδόχους.

Τανζανία

Η Τανζανία είναι μία ακόμη από τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής που μαστίζονται από το πρόβλημα της φτώχειας. Το 1964 οι ομοσπονδίες της Ταγκανίκα και της Ζανζιβάρης ενώθηκαν στη Δημοκρατία της Τανζανίας. Αποτελείται από μία πεδινή παράλια περιοχή, ηφαιστειακά ορεινά και την μεγάλη ρηξιγενή κοιλάδα. Στο έδαφός της βρίσκεται το υψηλότερο όρος της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο. Το 1978 και για δυο χρόνια η Τανζανία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη γειτονική της Ουγκάντα. Εξαιτίας αυτού του πολέμου, της κρίσης του πετρελαίου αλλά και της ξηρασίας που παρουσιάστηκε, η οικονομία της χώρας διαταράχθηκε έντονα. Σήμερα η Τανζανία ανήκει στις χώρες με πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και κατορθώθηκε να μειωθεί ο πληθωρισμός από το 30% στο 7%. Επίσης η πολιτική κατάσταση είναι σταθερή καθώς οι ηγέτες του κράτους εκλέγονται μια φορά κάθε πέντε χρόνια με δημοκρατικές εκλογές.

Η πραγματικότητα σ την Τανζανία σήμερα

  • Λιγότερο από το μισό του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι για τους άντρες τα 42 χρόνια και για τις γυναίκες τα 44 χρόνια.
  • Ο πληθυσμός της χώρας είναι 33 εκ.
  • Σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους της Τανζανίας ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα).
  • 1 στις 3 γυναίκες δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

Η ActionAid στην Τανζανία

Η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει στην Τανζανία το 1997 προσπαθώντας κυρίως να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ζουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες αγροτικές περιοχές της χώρας. Η ActionAid επικεντρώνει τη δουλειά της στα κρίσιμα θέματα της εκπαίδευσης, της επάρκειας τροφής και της εξασφάλισης καθαρού νερού καθώς και της υγείας.

Η ActionAid Ελλάς από το 2003 υποστηρίζει με το έργο της τους φτωχούς ανθρώπους που ζουν στην κοινότητα Νιουάλα, μια αγροτική περιοχή που βρίσκεται στο νότιο μέρος της χώρας στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι

  • Στην Κοινότητα Νιουάλα η ActionAid σχημάτισε λαϊκές αναπτυξιακές ομάδες με σκοπό να δώσουν στους ανθρώπους κοινή φωνή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε βασικές υπηρεσίες και παράλληλα να προαχθεί η παραγωγή τροφίμων και οι γεωργικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους. Η κοινότητα Νιουάλα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 715 Έλληνες αναδόχους.

Ελάτε να δώσουμε τέλος στη φτώχεια τώρα!

Με την ActionAid

Η actionaid αριθμεί περισσότερους από 500.000 ευαισθητοποιημένους πολίτες σε όλον τον κόσμο που υποστηρίζουν την τοπική, εθνική και παγκόσμια δράση της οργάνωσης με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλα τα επίπεδα: τοπικά, εθνικά, αλλά και παγκόσμια.

Σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσεi τα προγράμματά της δεν επιβάλει λύσεις. Δουλεύει μαζί με τους κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου δημιουργώντας υποδομές ώστε οι βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι μόνιμες και ουσιαστικές.

Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείτε από το 1998 και σήμερα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες πολίτες μοιράζονται το όραμά της για έναν καλύτερο κόσμο..

Η ActionAid International αποτελεί μια διεθνή, αναπτυξιακή, μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια. Ξεκίνησε τη δράση της το 1972 και σήμερα υλοποιεί μια σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων και ενεργειών σε 42 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής επηρεάζοντας θετικά τη ζωή περισσότερων από 13 εκατομμύρια φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

Χάρη στη δράση της ActionAid και την ενεργή συμμετοχή των χιλιάδων υποστηρικτών της, εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη ζωή τους αποκτώντας πρόσβαση σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το νερό, η τροφή, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η υγεία και η δυνατότητα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όραμά της είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από τη φτώχεια όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποστολή της είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της αδικίας και των ανισοτήτων που την προκαλούν, συνεργαζόμενοι με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η διεθνής στρατηγική «Rights to End Poverty» έχει 4 βασικούς στόχους:

1. Την υποστήριξη και ενδυνάμωση των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Αυτό πραγματοποιείται εφοδιάζοντάς τους με τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη, ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να επιφέρουν πραγματικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους.

2. Την αφύπνιση της κοινής γνώμης με σκοπό τη διαμόρφωση κλίματος αλληλεγγύης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες και τις αναπτυσσόμενες και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος κατά της φτώχειας.

3. Την άσκηση πίεσης και επιρροής στη διεθνή κοινότητα και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, για τη χάραξη μιας πιο υπεύθυνης και αποτελεσματικής πολιτικής απέναντι στους φτωχότερους λαούς της γης.

4. Την ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου των γυναικών στην οικογένεια και στην τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαφορετικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες γυναικών και ανδρών.

H ActionAid στην Ελλάδα

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 28.000 Έλληνες. Από αυτούς 26.000 συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής και με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 29.000 παιδιών και των οικογενειών τους σε 26 πολύ φτωχές κοινότητες σε 10 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Επίσης άλλοι 8.000 Πολίτες του Κόσμου, καθώς και δεκάδες έκτακτοι δωρητές, στηρίζουν το έργο και τη δράση της ActionAid International σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ActionAid International Ελλάς οφείλει την επιτυχία του έργου της στην ανεκτίμητη προσφορά αυτών των χιλιάδων υποστηρικτών, στην αφοσίωση και τη δέσμευση των 14 μόνιμων στελεχών της καθώς και στην άμεση ανταπόκριση και συνεισφορά των δεκάδων εθελοντών και της επίσημης εκπροσώπου της οργάνωσης Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, ενεργού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ActionAid International από το 2003.

Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας, μέσω του εκπαιδευτικού της προγράμματος στα ελληνικά σχολεία. Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid International συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.

Η ActionAid Ελλάς βρίσκεται στη διεύθυνση Φαλήρου 52 στο Κουκάκι, πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και η γραμματεία μας είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, και από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. καθημερινά. Ο τηλεφωνητής μας στο τηλέφωνο 210 9212321 δέχεται μηνύματα όλο το 24ωρο.

Οι προτεραιότητες της ActionAid

Η στρατηγική της ActionAid για την καταπολέμηση της φτώχειας καθορίζει και τις προτεραιότητες της που επικεντρώνονται σε έξι θεματικές περιοχές

1.Εκπαίδευση

«Δεν ξέρω πώς, αλλά είμαι σίγουρη πως κάποια μέρα θα αλλάξω τον κόσμο.»

Γεωργία, μαθήτρια ΣΤ′ Τάξης 30ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

(μιλώντας στα πλαίσια Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ActionAid Ελλάς)

  • 113 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.
  • 900 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Τα 2/3 είναι γυναίκες.
  • Το 2000 οι ηγέτες όλων των κρατών δεσμεύτηκαν πως όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση μέχρι το 2015.
  • Το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχεί στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 3 ημερών.

2.HIV/AIDS

«Η φτώχεια και το AIDS πάνε μαζί. Όταν σε μια οικογένεια αρρωστήσουν τη Δευτέρα αυτοί που κερδίζουν ψωμί, τότε την Τρίτη η οικογένεια δεν έχει να φάει.»

Φλοράνς Κούμουνγια, μέλος ομάδας υποστήριξης ασθενών AIDS στην Ουγκάντα

  • 42 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Το 90% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Στην υποσαχάρια Αφρική ο ιός είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στην Ασία οι ρυθμοί εξάπλωσης αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι στην Αφρική.
  • Μέχρι το 2010, σε 10 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, θα έχει πεθάνει από AIDS 1 στους 4 ενήλικες παραγωγικής ηλικίας.

3.Γυναίκες

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου θα παράξω τη δική μου σοδειά. Δεν έχει σημασία πόσο θα παράγει, μου δίνει τεράστια ευχαρίστηση και με κάνει να αισθάνομαι άνθρωπος.»

Λαλ Μάτχι, Μπιχάρ Ινδία

  • Το 70% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες έσχατης φτώχειας είναι γυναίκες.
  • Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες.
  • To 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Οι γυναίκες καλλιεργούν το 80% των χωραφιών, ενώ κατέχουν μόλις το 1% της γης.

4.Επάρκεια Τροφής

«Όταν φτιάξαμε τους τοπικούς συνεταιρισμούς καφέ αρχίσαμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες αγορές. Τον περασμένο χρόνο πούλησα 180 κιλά καφέ και έβγαλα κέρδος 80 δολάρια. Είμαι πολύ-πολύ χαρούμενος.»

Αλφόνς Σοβέκ, 42 χρονών, Αϊτή

  • 800 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου το 1/6 της ανθρωπότητας– υποσιτίζονται.
  • 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη τροφής.
  • 6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής.

5.Επείγουσα Βοήθεια

«Επέστρεψα με τα παιδιά μου στο χωριό μου στην Αχμάρα, ώστε αν χειροτερέψουν τα πράγματα να πεθάνουμε στο σπίτι μας..»

Ασαφάρ Αράφα, 50 ετών αγρότισσα, Αιθιοπία

  • Μεταξύ 1999 και 2001, 200 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
  • Η ξηρασία και οι πλημμύρες πλήττουν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.
  • 27 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, είναι πρόσφυγες.
  • Οι συνεχείς εντάσεις και βιαιοπραγίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καθιερώσει ένα μόνιμο κλίμα έντασης και βίας. Μέσα στο 2003 βρίσκονταν σε εξέλιξη 38 ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

6.Ειρήνη

«Νιώθω ότι ύστερα από τον πόλεμο, εμείς οι άνθρωποι του Μπουρούντι έχουμε πέσει πολύ χαμηλά. Πώς γίνεται όταν βλέπεις ένα παιδί που υποφέρει να σκέφτεσαι αν είναι Τούτσι ή Χούτου. Για μένα κανένα παιδί δεν ανήκει σε εθνική ομάδα. Όλα τα παιδιά είναι όμορφα».

Μαρτυρία από μια νέα γυναίκα που δουλεύει σε νοσοκομείο στο Μπουρούντι

Οι συνέπειες του πολέμου και της βίας στη ζωή ανθρώπων και κοινοτήτων:

  • Οι περιουσίες των ανθρώπων και οι υποδομές ολόκληρων κοινοτήτων και χωρών καταστρέφονται.
  • Οι ανθρώπινες σχέσεις φθείρονται και η εμπιστοσύνη διαλύεται.
  • Οι κοινωνικές δομές καταρρέουν.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό αποδεκατίζεται.
  • Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται.

Ελάτε να δώσουμε τέλος στη φτώχεια τώρα!

Υποστηρίξτε την ACTIONAID

Από την πρώτη στιγμή της δράσης της, η ActionAid στηρίχτηκε σε ανθρώπους που πίστεψαν ότι μπορούν να συμβάλουν στο όραμα για έναν δίκαιο κόσμο χωρίς φτώχεια. Σήμερα, η ActionAid διαθέτει σε όλο τον κόσμο περισσότερους από 500.000 υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους 28.000 Έλληνες, που πιστεύουν στην αξία του έργου της και την υποστηρίζουν ενεργά.

Λίγα για μας, μπορεί να σημαίνουν πολλά για έναν άνθρωπο, ένα παιδί ή μία κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

* 10 ευρώ αρκούν για να αγοραστούν βιβλία για ένα ολόκληρο σχολείο στην Αιθιοπία.

* 24 ευρώ αρκούν για να εξασφαλίσει τροφή, για δύο μήνες, ένα υποσιτισμένο παιδί στη Γουατεμάλα.

* 45 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου στη Γκάνα.

* 80 ευρώ αρκούν για να πάρει δάνειο μια γυναίκα στο Νεπάλ και να ξεκινήσει τη δική της μικρή επιχείρηση, με κατασκευή υφασμάτων, πώληση τροφίμων κ.λπ. και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει το οικογενειακό της εισόδημα.

* 150 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας στο Μπαγκλαντές.

* 600 ευρώ καλύπτουν το κόστος αγοράς του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, για να λειτουργεί για ένα χρόνο ένα Κέντρο Υγείας στο Πακιστάν.

Υποστηρίξτε την ActionAid Ελλάς συμμετέχοντας ενεργά στα προγράμματα της: Γίνετε «Ανάδοχος Παιδιού» και στηρίξτε μία από τις πιο φτωχές κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Γίνετε «Πολίτης του Κόσμου» και στηρίξτε τις προτεραιότητες της ActionAid για την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν εργάζεστε σε εταιρεία, ζητήστε να ενημερωθείτε για τον «Κύκλο Αλληλεγγύης», ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και βασίζεται στη σύμπραξη επιχείρησης και εργαζομένων. Επίσης υποστηρίξτε την ActionAid , επιλέγοντας τις Χριστουγεννιάτικες Κάρτες της, δώστε ονόματα φίλων σας που θα ήθελαν να λάβουν το ενημερωτικό της υλικό ή γίνετε εθελοντής . Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.actionaid.gr

No comments: